De dag begint met een korte video die het project 'Team Tactics' introduceert. Team Tactics is een project vanuit de Ajax Foundation dat zich richt op de eerstejaars leerlingen van middelbare scholen in Amsterdam. Het thema van de sessie is teamwork, en Rosheuvel stelt de leerlingen meteen een confronterende vraag: "Zijn jullie een team?" De klas antwoordt simpel: nee. Dit vormt het startpunt van een open en eerlijk gesprek: wat maakt een team eigenlijk een team?
De Ajax Foundation-trainer legt uit dat een team ontstaat wanneer iedereen samenwerkt aan hetzelfde doel. Voor deze jongeren is dat doel duidelijk: hun diploma behalen. Samenwerken is de sleutel, niet alleen op het veld, maar ook in de klas.
Lessen voor het leven
Na het theoriedeel volgt een spel, waarin leerlingen om beurten "1, 2, 3" moeten zeggen. Het klinkt simpel, maar de opdracht vraagt om focus en samenwerking. Volgens coach Rosheuvel staat dit spel symbool voor de kernwaarden van Ajax: "Het gaat om concentratie en de wil om de beste te zijn. Dit soort kleine oefeningen helpen leerlingen om inzicht te krijgen in hun eigen gedrag en om samen te werken."
Het spelletje breekt het ijs en de sfeer in de klas is erg positief. Het thema van samenwerken komt steeds weer terug. De leerlingen, die elkaar nog maar net kennen, beginnen langzaamaan open te staan voor de mogelijkheden die het project hen biedt. "Meestal werk ik niet samen met jongens", zegt Siënna, een van de leerlingen. "Maar het ging best wel goed, omdat we elkaar laten uitpraten." Dit soort kleine overwinningen vormen de basis voor een grotere gedragsverandering.
Amsterdamse kernwaarden
"De kernwaarden van Ajax worden tijdens de training stapsgewijs geïntroduceerd; de beste willen zijn, talent tot bloei brengen, aanvallend denken, Amsterdams direct zijn, leiderschap tonen en elkaar versterken", vertelt Rosheuvel. Deze waarden worden gekoppeld aan opdrachten die de leerlingen uitdagen om samen te werken. De leerlingen krijgen een kaartje dat ze de kring door moeten laten gaan, zodra je de kaart vasthoudt moet je aan de persoon rechts van je een compliment geven. Het blijkt moeilijker voor de leerlingen dan ze hadden verwacht, maar de coaches leggen uit hoe belangrijk het is om elkaar te waarderen, en dat ook uit te spreken.
"Eerst had ik er geen zin in", zegt Alvaro, een andere leerling. "Maar naarmate de les vorderde, vond ik het steeds leuker. We leerden samenwerken en wat we aan elkaar hebben." De mentor van de klas Abdul Kerim Sayar herkent dit ook. "Je ziet dat de dynamiek in de klas verandert. In het begin wil iedereen de aandacht, maar naarmate de dag vordert, werken ze veel beter samen."
Toepassen in de praktijk
Na een korte pauze gaat de klas verder met het praktijkgedeelte. In de gymzaal doen de leerlingen aan spelvormen waarin ze moeten samenwerken, leiderschap tonen en laten zien dat ze de kernwaarden van Ajax begrijpen. Hier komt ook het fysieke aspect aan bod. "Bewegen is goed voor het brein", legt coach Rosheuvel uit. "In de praktijk komt veel terug wat je in de theorie niet kunt leren. Het is een manier om leerlingen direct te laten zien wat samenwerken in de praktijk betekent."
De leerlingen ervaren zelf hoe het voelt om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. "In het begin was het chaotisch", zegt coach Rosheuvel. "Maar tegen het einde van de dag zie je dat ze de oefeningen kunnen doen door stil te zijn en elkaar aan te vullen. Dat is de kracht van samenwerking."
Succesvolle dag
Het project ‘Team Tactics’ blijkt een succes. De leerlingen geven aan dat ze niet alleen hebben geleerd om samen te werken, maar dat ze nu ook beter begrijpen hoe belangrijk samenwerking is voor hun toekomstige doelen. Mentor Sayar ziet ook de waarde van het project. "Samenwerken is essentieel, niet alleen op school, maar ook in het latere leven. Het mooie aan dit project is dat het leerlingen op een speelse manier leert om als een team te denken en te handelen."
Aan het einde van de dag is de sfeer in de groep compleet veranderd. Waar er eerst rumoer was, hangt er nu een gevoel van saamhorigheid. De leerlingen hebben niet alleen geleerd hoe ze samen moeten werken, maar ook hoe ze elkaar kunnen waarderen en versterken. Team Tactics heeft hen de eerste stappen laten zetten naar een toekomst waarin zij samen als team kunnen functioneren, op school én daarbuiten.
Dit project, uitgevoerd in samenwerking met de Ajax Foundation, heeft niet alleen impact op de jongeren van vandaag, maar plant ook de zaadjes voor een succesvolle toekomst. Zoals coach Rosheuvel het treffend verwoordt: "Succes komt niet toevallig, daar doe je iets voor." En dat is precies wat deze groep vandaag heeft geleerd.