De historie van het Ajax-shirt: wereldberoemd rood en wit

Shirt Verhaal 3 1920
Shirt Verhaal 3 1920

Achter het Ajax-thuisshirt schuilt een lange en boeiende historie. In welk seizoen hulden de (oer-)Ajacieden zich eigenlijk voor het eerst in het witte shirt met de rode baan? En welke veranderingen onderging het thuisshirt in de achterliggende seizoenen? Een korte geschiedenis van het wereldberoemde thuisshirt van Ajax.

Tags

  • #2024/2025

Socials

Speelden de Ajacieden altijd al in het befaamde witte shirt met de brede rode baan? Het antwoord is: nee. De Ajacieden droegen in het eerste decennium andere shirts. Op een foto van het eerste Ajax-elftal uit het seizoen 1900/1901 poseerde de eerste lichting Ajacieden in een zwart voetbaltenue met rode accenten. Het rood kwam vooral terug als lint, dat sommigen om de middel en anderen om de nek hadden geknoopt. De kleuren zwart en rood waren een verwijzing naar het Amsterdamse stadswapen. De oervoetballers waren er trots op Amsterdammer te zijn.

Vanaf 1901 in rood en wit
Bij de viering van de eerste verjaardag van de club, op 18 maart 1901, waren de Ajacieden al zichtbaar in een rood en wit shirt. Het was nog niet de variant die we nu kennen. Het rood-wit gestreepte Ajax-shirt van toen herkennen we vandaag vooral als het shirt van Sparta Rotterdam. Rood en wit bleven de vaste clubkleuren, maar de uitvoering veranderde dus wel.

1911: de geboorte van hét Ajax-shirt
Toen de club in 1911 naar de Westelijke Eerste Klasse promoveerde, moest Ajax noodgedwongen op zoek naar een nieuw shirt. Sparta was een nieuwe tegenstander op het hoogste niveau. De Rotterdamse club uit 1888 had bovendien de oudste rechten op het shirt met rood-witte banen. Het was simpelweg niet toegestaan dat twee clubs in identieke shirts speelden in de competitie. Ajax koos voor de combinatie die tot op de dag van vandaag vertrouwt aanvoelt. Het witte shirt met de brede rode baan is vanaf 1911/1912 aan Ajax verbonden.

Ajacieden in Arsenal-shirts
Vanaf het seizoen 1911/1912 werden kleinere, maar ook ingrijpendere veranderingen doorgevoerd op het thuisshirt. De rode baan verschilde bijvoorbeeld door de jaren heen in breedte. Eind jaren veertig droegen de Ajacieden shirts die verdacht veel leken op die van Arsenal. En dat was ook verklaarbaar. Doelman Gerrit Keizer was begin jaren dertig gelijktijdig doelman van zowel Ajax als van de club uit Londen. De 'vliegende keep' - Keizer pendelde per vliegtuig tussen Amsterdam en Londen - had uit die periode nog enkele relaties overgehouden.

Na een bezoek aan zijn oude club keerde hij bij Ajax terug met een lading Arsenal-shirts. Het rode shirt met de witte mouwen viel niet erg in de smaak bij spelers noch publiek. Omdat weggooien ook zonde was en elke kostenbesparing werd omarmd in het naoorlogse (club)leven, werd het bijzondere shirt toch nog drie seizoenen gedragen. Tussen 1946 en 1949 speelden de Ajacieden dus in Arsenal-shirts.

Beeldmerk en Ajax-logo
In 1972 volgde de volgende een kleine, maar wel beeldbepalende vernieuwing. Vanaf de finale van de Europa Cup 1 tegen Internazionale - de tweede Europese finale op rij - kreeg het beeldmerk van de kledingsponsor een plek op het shirt. In 1972/1973 volgde ook het Ajax-logo. De beeltenis van de Griekse held prijkte dat seizoen - voor het eerst - op de shirts. De Ajacieden waren sindsdien herkenbaar aan de clubkleuren en aan het Ajax-logo, dat centraal op de borst was afgedrukt.

Shirtsponsoring vanaf 1982/1983
Exact tien jaar later volgde een aanpassing waarover de meningen uiteenliepen. Wat in sommige buitenlandse competities al gemeengoed was, deed ook zijn intrede op de Nederlandse voetbalvelden. Vanaf het seizoen 1982/1983 kreeg ook Ajax een shirtsponsor. TDK, een fabrikant van cassettebandjes en videotapes, had de primeur.

Het Japanse bedrijf bleef tot de zomer van 1991 Ajax’ hoofdsponsor. Met de invoering van een nieuw ontworpen en moderner Ajax-logo, kreeg ook een nieuwe hoofdsponsor een plek op het shirt. In het seizoen 1991/1992 prijkte het nieuwe ‘Ajax-gezicht’ weer centraal op de shirts. ABN AMRO stond – alweer een noviteit! – verticaal op alle Ajax-tricots.

Spelersnamen en rugnummers
Met de bank als sponsor droegen de Ajacieden vanaf 1996/1997, eerst nog alleen in Europese wedstrijden, hun spelersnaam achter op het shirt. Een seizoen later (vanaf 1997/1998) hadden de voetballers een vast rugnummer. Mooi feitje over de rugnummers: clubs werden in het seizoen 1954/1955 verplicht om met een rugnummer te voetballen. In de eerste halve eeuw waren de Ajacieden dus nog rugnummerloos.

Ziggo en adidas
Met de entree van adidas als kledingsponsor in 2000/2001 en de huidige hoofdsponsor Ziggo (vanaf januari 2015), zijn twee recentere shirtaanpassingen genoemd. Ajax speelt sinds het seizoen 2007/2008 ook met sterren op het shirt. Elke kampioensster vertegenwoordigt tien landstitels. Nadat recordkampioen Ajax in 2011 zijn derde ster had bemachtigd, volgde een nieuwe en kleine aanpassing op de shirts. Hoe klein ook; het is er nog altijd eentje waar alle Ajacieden ontzettend trots op zijn.

Adidas en Ziggo zijn ook in het seizoen 2024/2025 vertrouwde namen op het nieuwe thuisshirt. Een thuisshirt dat Ajacieden sinds 1911 met trots dragen en dat met recht historisch genoemd mag worden.

Gerelateerde artikelen

Thuisshirt Header

Ajax en adidas introduceren thuistenue en pre-match shirt

Ajax en adidas presenteren vrijdag het nieuwe thuistenue en het pre-match shirt voor het seizoen 2024/2025. Het tenue, het 25e thuistenue wat adidas en Ajax samen introduceren, heeft een klassiek karakter. Dit wordt benadrukt door onder andere de kraag met knoopje en de adidas-strepen die ton-sur-ton verwerkt zijn op het shirt.

Tags

  • #adidas

Socials

Header Persbericht Uitshirt 2425

Nieuw Ajax uittenue voor seizoen 2024/2025

Ajax en adidas presenteren vrijdag het nieuwe uittenue voor het seizoen 2024/2025. De creatieve aard van Amsterdam vormt de inspiratie voor het nieuwe tenue.

Tags

  • #adidas

Socials

Header 880

In beeld | Het uitshirt door de jaren heen

Ajax heeft vrijdag het uitshirt voor het seizoen 2024/2025 gelanceerd. De afgelopen decennia hebben de Amsterdammers in uiteenlopende tricots de uitwedstrijden afgewerkt. Van groen tot blauw en van geel tot zwart. Alles kwam voorbij.

Tags

  • #adidas

Socials