Dankzij Pieter Snijder maken we beter kennis met ABC Noorderlicht. Een school die gelijke kansen wil bieden voor iedere Amsterdamse jongere. En een school waarbij de Amsterdamse jeugd de tijd en ruimte krijgt om hun eigen talent te ontdekken en ontwikkelen. Waarden die naadloos passen bij de visie van de Ajax Foundation.
Mede daarom is ABC Noorderlicht bij verschillende projecten van de Ajax Foundation betrokken. De school deed dit seizoen met een aantal klassen mee aan de Fair Play Workshop en S'Cool. Snijder is namens de school als eerste contactpersoon betrokken bij de samenwerking met Ajax. Als oud-jeugdspeler van FC Twente kent hij de topsportmentaliteit van een voetbalclub als Ajax en probeert hij elke dag maatwerk af te leveren aan elke leerling van de school.
Aangenaam kennis te maken, Pieter. Wij kunnen wel een omschrijving geven van ABC Noorderlicht, maar hoe zie jij de school zelf?
"Onze school denkt heel erg vanuit talent, groei en de mogelijkheden voor de leerlingen. We willen elke leerling op zijn of haar niveau helpen met diens ontwikkeling. Dat matcht fantastisch met Ajax."
Leeft Ajax bij jullie leerlingen?
"Ja, enorm. Wij gebruiken Ajax vaak als metafoor. We doen dat in allerlei lessen. We willen betekenisvol lesgeven. We gebruiken de kernwaarden van Ajax en geven daar in het verloop van het schoolseizoen onze eigen draai aan."
Wat doet het volgen van workshops bij Ajax met de leerlingen?
"Veel jongeren zijn in eerste instantie gefocust op het feit dat ze profvoetballer willen worden. Dat kan als ze talent hebben voor voetbal. Maar de samenwerking die we hebben met Ajax vormt voor hen ook een ander moment om te 'shinen'."
"Vaak komen ze bij mij terecht na een van de projecten en zeggen ze: 'wat was ik die dag goed in voetballen hè?'. Maar wij proberen ze te laten inzien dat ze bij workshops van Ajax goed hebben samengewerkt of de juiste vragen hebben gesteld."
Het ABC Noorderlicht gaat steeds meer en uitgebreider deel uitmaken van de Ajax-leerlijn. Deze leerlijn is ontstaan uit het idee dat er veel van de jongeren wordt verwacht. Zo moeten ze al vroeg weten waar hun talenten liggen en welk toekomstplan daarop aansluit.
Wat blijkt: als ze die belangrijke beslissing moeten nemen hebben veel van hen nog geen idee waar ze heen willen. Om die reden heeft de Ajax Foundation het opleidingsprogramma 'Ons recept om te winnen' opgericht. Deze leerlijn loopt als een wit-rood-witte draad door de schoolcarrière van Amsterdamse jongeren en helpt ze met het ontdekken en ontwikkelen van hun talent.
De Ajax-leerlijn wordt een steeds groter onderdeel van de Ajax Foundation. Hoe zie jij deze ontwikkeling?
"Ik vind het mooi dat Ajax zelf een leerlijn heeft en dat ze daarmee een duidelijk verhaal hebben voor de jeugd. In dat verhaal nemen ze de school mee. Ze vragen aan ons hoe ze kunnen aansluiten bij onze lessen. Daarmee zoekt Ajax enorm de samenwerking met scholen in Amsterdam."
"Ajax is 'top of the bill' qua voetbalorganisatie. Maar ze sluiten hun ogen niet voor andere verhalen. Bij de leerlijnen die ze hebben uitgezet zoeken ze elke keer de beste manier om het over te brengen aan jongeren. De maatschappij verandert elke dag. Daarmee ook de lessen."
De Ajax Fair Play Workshop en S'Cool maken deel uit van de Ajax-leerlijn. Wat waren de ervaringen van de leerlingen bij deze twee projecten?
"Een van de kernwaarden van Ajax is 'de beste willen zijn'. Wij hebben dat vertaald in 'de beste versie van jezelf willen zijn'. Het draait om jezelf willen ontwikkelen."
"De leerlingen die aan deze workshops mee hebben gedaan zijn bewuster geworden van wat ze kunnen. Daarin helpt Ajax zeer zeker."
"De leerlingen die in de finale stonden van S'Cool waren op dat moment de beste vertegenwoordigers van onze school. Die voelden zich maar wat trots dat ze in de finale stonden en daar namen ze andere leerlingen in mee. Hun idee was: 'wij gaan iets vets voor de school bedenken, wat nog jarenlang hier blijft'. Of je die finale nou wint of verliest: dit project moet nog jaren impact maken op onze school. Wij hadden een cultuurdag bedacht. Dat plan mag ook daadwerkelijk uitgevoerd worden."
Dat De Dreef deze S'Cool finale won was bijzaak?
"Exact. Het gaat om het hele proces. Ik vind het ook super hoe Ajax de boel gefaciliteerd heeft. Dat er dus een trainer van Ajax beschikbaar is of dat er een vrijwilliger van ABN AMRO meedenkt in het vervolgproces om deze Cultuurdag te organiseren is fantastisch."
Ajax is ook blij met jullie als school en gaat de samenwerking intensiveren.
"Dat is groots ontvangen hier. Wij willen graag nog meer impact maken op onze leerlingen door gebruik te maken van de mogelijkheden die Ajax heeft. Naast de Fair Play Workshop en S'Cool willen we graag een derde project gaan draaien met de leerlingen."
Dat is ook een compliment naar jullie toe…
"Je gaat ervan uit dat Ajax de beste partners zoekt, dus daar mogen we inderdaad trots op zijn. Het managementteam en mijn collega's zijn zeer betrokken bij deze projecten. Ze willen graag extra uren maken. Dat straalt weer positief uit op de leerlingen."
Wanneer is de samenwerking in jullie ogen geslaagd?
"We willen graag dat leerlingen tot inzichten komen waar ze wat aan hebben. Dat ze later een soort 'eureka-momentje' hebben van: 'oh ja, dat heeft zoveel impact op mij gehad'. Om dit te realiseren heb je een mandaat van hen nodig. Ze moeten jou vertrouwen dat je dit samen met Ajax kan bereiken."
"Wij halen op onze beurt ook inspiratie uit deze samenwerking. 'Altijd de beste willen zijn', hebben we ook vertaald naar onze organisatie. Op het niveau van ons managementteam, de docenten en de leerlingen. We kijken uit naar een zonnige toekomst met Ajax."