In cijfers | De doelpuntrijke eerste seizoenshelft van Ajax

Klaassen 5
Klaassen 5

Prachtige goals, een recordoverwinning, de koppositie; de eerste seizoenshelft van Ajax kent meerdere verhalen en bijzondere statistieken. Voordat het tweede gedeelte van de Eredivisie van start gaat met de topper tegen PSV is het interessant om nog één keer terug te kijken op de eerste veertien wedstrijden van deze jaargang. In samenwerking met GraceNotes maken we een round up van de eerste seizoenshelft van Ajax.

Tags

  • #Eredivisie

Socials

Het doelsaldo van Ajax laat weinig te wensen over. In de veertien wedstrijden vond de ploeg van Erik ten Hag maar liefst 52 keer het net. Een uitzonderlijk hoog aantal, maar net geen clubrecord. In seizoen 1966-1967 had Ajax al 57 gescoord na even zoveel wedstrijden. Het elftal met spelers als Sjaak Swart, Johan Cruijff, Piet Keizer en Wim Suurbier werd dat seizoen ook kampioen in de Eredivisie met 121 goals voor en 34 tegen.

Topscorers
De 52 doelpunten van Ajax werden in de eerste seizoenshelft verdeeld over veertien spelers. Toch leveren de Amsterdammers niet de topscorer van dit moment, al staat de huidige topschutter van de Eredivisie wel onder contract in Amsterdam: Danilo. Ajax verhuurt hem op dit moment aan FC Twente. De Braziliaan kwam tot de winterstop tot elf doelpunten. De eerste Ajacied in het topscorersklassement is Dusan Tadic. De Serviër heeft negen doelpunten achter zijn naam staan. Hij wordt in het clublijstje achtervolgd door Lassina Traoré. De Burkinees heeft inmiddels zeven keer gescoord.

Tadic is de clubtopscorer na de eerste seizoenshelft: negen treffers.
Tadic is de clubtopscorer na de eerste seizoenshelft: negen treffers.

De aanvaller vormt vooral met Antony een gevaarlijk duo. De Braziliaan is de koning van de assist in de Eredivisie. Hij gaf zeven keer de laatste pass voor een doelpunt. Geen speler deed dat beter. Met zes doelpunten en zeven assists is hij ook de speler die bij de meeste Ajax-goals (dertien) betrokken is. Tadic heeft naast negen doelpunten, drie keer een assist gegeven en is zo bij twaalf goals betrokken.

De koppositie van dit moment is natuurlijk ook een teamprestatie. Bij de 52 doelpunten die Ajax heeft gemaakt, viel 25 procent bij één wedstrijd: de recordoverwinning bij VVV-Venlo: 0-13. In die wedstrijd schoot Ajax ook het meest op doel: 41 keer.

In de rest van de lijstjes rondom het maken van goals of het voorkomen van treffers doet Ajax het uitstekend. De Amsterdammers produceerden bijvoorbeeld in de eerste seizoenshelft de meeste schoten per club: 325. In zeventien procent van de gevallen resulteerde dat ook nog in een doelpunt. Het hoogste aantal van de Eredivisie. PSV, AZ en VVV-Venlo (!) volgen met zestien procent. Feyenoord is de ploeg met de één na meeste schoten per club: 236.

In de positie om te scoren
Met al die schoten richting het doel van de tegenstander is het ook logisch dat Ajax veruit de meeste scoringskansen heeft gegenereerd in de eerste seizoenshelft. In totaal kwam Ajax 100 keer tot een kans. PSV is met 51 scoringskansen de eerstvolgende club. Feyenoord en FC Twente volgen met 50 scoringskansen. Als spelers hebben Tadic en Quincy Promes de meeste mogelijkheden gehad om te scoren. Beiden kwamen veertien keer in de positie om een treffer te maken voor de club.

Promes en Tadic zijn allebei het meest in scoringspositie gekomen: veertien keer.
Promes en Tadic zijn allebei het meest in scoringspositie gekomen: veertien keer.

De scoringskansen komen logischerwijs voort uit het vele balbezit. Ook daarin is Ajax weer lijstaanvoerder van de Eredivisie. De ploeg heeft gemiddeld 68 (!) procent balbezit in wedstrijden. PSV komt daarna met 61 procent, gevolgd door Feyenoord met 55 procent. Ook FC Emmen staat betrekkelijk hoog, zeker gezien de laatste plek die ze innemen op de ranglijst. De Emmenaren staan met 54 procent balbezit op de vierde plek.

We hebben de mooiste aanvallende statistieken nog één keer op een rijtje voor je gezet.

Ook verdedigend zit het goed bij Ajax. De ploeg van Erik ten Hag kreeg de minste schoten tegen: 122. Daarvan gingen er 49 op doel en 46 naast. Er werden 27 schoten geblokt, tien schoten resulteerden in een tegengoal. AZ kreeg de één na minste schoten tegen: 128.

Individueel is Andre Onana één van de beste keepers van de Eredivisie. Hij heeft een reddingspercentage van 80. Daarmee moet hij alleen Feyenoorder Nick Marsman voor zich dulden met 87 procent. De Rotterdamse keeper heeft wel minder wedstrijden gespeeld: veertien om acht. Ajax hield tevens de meeste keer de nul: zeven keer.

Onana heeft zeven keer de nul gehouden tot nu toe in de Eredivisie.
Onana heeft zeven keer de nul gehouden tot nu toe in de Eredivisie.

Tot zover alle positieve statistieken op aanvallend en verdedigend gebied. Zijn er ook nog verbeterpunten te vinden in het spel van Ajax op basis van deze data uit de eerste seizoenshelft?

Jazeker. Ajax kan procentueel nog winst maken in het omzetten van corners in een doelpunt. Hoewel Ajax met vijf doelpunten uit hoekschoppen ook dat lijstje aanvoert, ligt dat vooral ook aan het aantal corners dat Ajax heeft gekregen: 127.

Feyenoord gaat effectiever met die kansen uit hoekschoppen om. De Rotterdammers promoveren 6.8 procent van de corners tot doelpunt. Ook clubs als Heracles Almelo (6.5 procent), AZ (5.8 procent) en Vitesse (4.9 procent) doen het beter. Tussen die top vier en Ajax zitten ook nog FC Groningen en FC Twente.

Efficiënt
En waar Ajax-spelers hoog staan in lijstjes van meest waardevolle voetballers qua assists en goals, daar blijven de Amsterdammers wat achter qua effectiviteit van de schoten. VVV-Venlo-spits Georgios Giakoumakis leverde 38 schoten af en heeft een scoringspercentage van 26 procent. Danilo (FC Twente) en Henk Veerman volgen met een scoringspercentage van 24 en twintig procent van de schoten. Steven Berghuis schoot het vaakst in de Eredivisie. Hij ondernam 53 pogingen richting het vijandelijke doel. Daarvan verzilverde hij 19 procent. De Ajacied met de meest schoten komt op de elfde plek binnen met 34 pogingen: Quincy Promes. Hij was bij vijftien procent van de schoten effectief.

Gerelateerde artikelen

Gravenberch12801

In cijfers | De hervonden mentale vrijheid van Ryan Gravenberch


Eén van de Ajacieden die in 2020 een prachtige ontwikkeling doormaakte, was Ryan Gravenberch. Na een soms moeilijk begin van het kalenderjaar, volgde een sterk vervolg na de ‘coronabreak’. Het leverde de jonge middenvelder een onbetwiste basisplaats en een uitverkiezing voor Oranje op. Hoe zag zijn ontwikkeling eruit als je de cijfers erbij pakt?

Tags

  • #Gravenberch

Socials

Neresheracles1

Top 10 Goals | Ajax in 2020

De tien mooiste goals van Ajax in het jaar 2020. Van Ryan Gravenberch tot Quincy Promes en van Antony tot Davy Klaassen.

Tags

  • #Top10Goals

Socials

Portretgravenberch1280

Gravenberch: 'Nu ben ik meer een mannetje'

Ryan Gravenberch is met zijn achttien jaar nog altijd piepjong, maar al wel een vaste basiskracht dit seizoen in het elftal van Ajax. De middenvelder vertelt aan het begin van een nieuw jaar over zijn stormachtige ontwikkeling, ambities én zijn goede voornemens voor 2021.

Tags

  • #Gravenberch

Socials