We spreken af op sportcomplex de Toekomst. Zijn werkgrond. De trainer is klaar die dag en gaat rustig zitten. "Ik heb mijn familie en vrienden weer om me heen en werken bij Ajax, de grootste club van Nederland, is een eer", begint hij op de vraag hoe zijn eerste half jaar is bevallen. "Tot dusver is het iedere dag genieten. De collega's, de jongens en andere werknemers zijn heel fijn. Ik ben heel warm ontvangen en de mensen zijn vriendelijk, hebben het hart op de tong en zijn behulpzaam."
"De organisatie is groter dan ik gewend was, maar je merkt dat iedereen binnen de club weet hoe ze om moeten gaan met 'nieuwe mensen'. Zeker mijn assistent Atilla Yildirim heeft mij geweldig ontvangen. De klik is fantastisch. We zijn vrienden, hard op de inhoud en zacht op de relatie", zegt hij dankbaar.
Trainerscarrière
Voordat Nuijten naar Amsterdam kwam, werkte hij anderhalf jaar in Schotland bij Queen's Park FC. Zijn trainerscarrière begon al veer eerder, toen hij vijftien jaar was. "Ik startte met een maatschappelijke stage als vijftienjarige bij de E1 van mijn amateurclub. Dat vond ik leuk en zo ben ik stap voor stap blijven hobbyen. Via vv UNA en Willem II ging ik naar Schotland. En ondertussen rondde ik mijn hbo-opleiding en universiteit af en behaalde ik UEFA-diploma's."
In 2022 kwam hij in contact met Beuker, die toen al bij het Schotse Queen's Park FC zat. "Bij Willem II vertrokken mensen waar ik close mee was dus ik stond ook open voor iets anders. Ik had een Zoom-call met Beuker en dat klikte meteen." Nuijten werd aangesteld als Head of Pro & Youth Program. "Mijn taak was om het programma dat we hadden te vertalen naar het veld en naar de trainers van de hoofd- en middenbouw. Met deze baan koos ik ervoor om uit mijn comfortzone te stappen, want ik wist niet of het bij me zou passen", is hij eerlijk.
Wat hij in Schotland het meest leerde? Nuijten begint aan een zin, maar twijfelt toch. "Ik vind het lastig om een ding uit te lichten. Als je spelers op de lange termijn wil beïnvloeden is het effect van trainingsvormen vaak duurzamer dan wat je verbaal overbrengt. Op de korte termijn is het natuurlijk belangrijk wat je zegt, maar de communicatie is soms lastig in andere landen. Stel dat ik in een land ga trainen waar ze mij niet verstaan; dan moet ik de trainingsstof zo inrichten dat ze gaan spelen zoals ik dat wil zonder dat ik dat kan zeggen met woorden. Als ik zeker wilde weten dat ze deden wat ik voor ogen had, moest ik een perfecte oefening bedenken."
Voetbalgedragingen
Tijdens het gesprek laat Nuijten veelvuldig de term voetbalgedragingen vallen. Hij ziet het niet als iets nieuws, maar gebruikt het als verzamelnaam van bestaande voetbalacties en situaties. Gedurende zijn periode bij Willem II kwam hij hiermee voor het eerst in aanraking. "Dat kwam door Javier Rabanal, hij inspireerde me. Ik ben er toen veel over gaan lezen en heb een heleboel trainers en (oud-) profvoetballers geïnterviewd. Ik heb al die mensen verschillende voetbalsituaties voorgelegd. Daaruit vloeiden een heleboel antwoorden en uiteindelijk een term voor die situatie; van passlijnen creëren tot tegenstanders binden. Uiteindelijk hebben we er meer dan zeventig beschreven."
De 32-jarige trainer praat enthousiast door. "Spelers moeten situaties overzien en het laten lijken of ze de tegenstander een stap voor zijn. Daarbij proberen we ze in de bovenbouw tools mee te geven om de kans op winnen te vergroten. Als wij tijdens de training de spelregels goed bedenken gaan we het (voetbal)gedrag beïnvloeden. Dat proces begeleiden vind ik mooi. Wat ik wil zien binnen mijn team is dat ik zie dat spelers erover hebben nagedacht. 'Als ik dit doe, dan ontstaat dat', dat moet de gedachte zijn bij mijn spelers. Ongeacht hoe veel (externe) stressfactoren er op dat moment in de wedstrijd zitten, de controle moet er zijn."
Als hij zichzelf moet omschrijven, aarzelt hij een beetje. "Dat moet je eigenlijk andere mensen vragen", lacht hij. "Ik ben iemand die goed is op de relatie, planmatig aan de slag gaat en heel graag met het spelletje bezig is. Een relatie opbouwen met spelers, vervolgens trainingen uitwerken en als er dan spelers in ontwikkeling zijn; dat vind ik magisch."
Inspiratiebronnen
Als jonge trainer kijkt Nuijten op naar de oud-profs binnen Ajax. "Ik wil mezelf kwetsbaar opstellen en luisteren naar de mensen die op het hoogste niveau gespeeld hebben. De samenwerking met oud-spelers van Ajax 1 is voor mij perfect: een oud-prof en iemand die vanuit de theorie werkt."
De omslagfoto van het X-account van Nuijten is een beeld van Maurizio Sarri, Arrigo Sacchi en Pep Guardiola. "Dat klopt", glimlacht hij. "Waarom? Die vraag heb ik nog nooit eerder gekregen eigenlijk. Ze hebben alle drie een andere carrière en opbouw gehad als trainer. De foto is een combinatie van hard werken, praktijk en theorie. Dat samen is voor mij enorm inspirerend. Het liefste zou ik Marcelo Bielsa. Johan Cruijff en Louis van Gaal ook op die foto willen. Die trainers inspireren mij, honderd procent. Trainers die obsessief hard werken en niks aan het toeval overlaten vind ik mooi. Daar wil ik mezelf graag aan spiegelen."
Ajax O17
Terug naar de Toekomst, terug naar Ajax O17. Nuijten speelde zaterdag met zijn ploeg in eigen huis tegen AZ. "Deze groep straalt veel positieve energie uit en ze willen zo ontzettend graag. En dat laatste kan soms een valkuil zijn. Maar dat is beter dan dat ik eraan moet trekken. Het grappige is: de eerste trainingsdagen na de winterstop besefte ik dat ik de jongens best had gemist. We hebben echt een fijne groep."
"Ik vind het heel leuk en soms is het even puzzelen omdat iedereen op een ander punt staat in zijn fysieke, persoonlijke en voetbalontwikkeling", gaat hij in op de leeftijdscategorie waar hij nu dagelijks mee werkt. "Doe de dingen die geen aanleg vragen op honderd procent, zeg ik altijd tegen mijn spelers. Ik heb ze bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen beelden laten zien van hun non-verbale houding en hun prestatiegedrag na tegenvallers in een wedstrijd. In mijn ogen gaat hun aanleg ze heel ver kunnen brengen. Maar de combinatie van onder andere doorzettingsvermogen, discipline, hard werken en hun aanleg gaat bepalen of ze later op het hoogste podium gaan spelen."
Het gesprek loopt ten einde en de trainer laat een stilte vallen en denkt na bij de vraag wanneer zijn eerste seizoen bij Ajax is geslaagd. "Ze moeten allemaal een betere versie van zichzelf worden dit seizoen, zowel als speler en mens. Dat is niet meetbaar, dat weet ik", zegt hij rustig. "Natuurlijk wil je prijzen pakken, maar dat eerste vind ik het belangrijkste doel voor dit seizoen. En mijn droomdoel? In de technische staf werken van een UEFA Champions League-winnend team of een EK- of WK-winnende ploeg. Maar ik heb geen planning, want ik had een jaar geleden ook niet verwacht hier te zitten. Ik zit nu helemaal op mijn plek", sluit hij met een grote glimlach af.