Bekijk hier ⬆️ de ruime samenvatting van de rentreewedstrijd van Frank Rijkaard: Feyenoord - Ajax om de Super Cup (0-4).
Bij Rijkaard drong in de zomer van 1993 een gedachte zijn hoofd binnen en die ging er niet meer uit. "Ik wilde naar huis, naar Amsterdam, waar mijn vrienden en familie wonen", zou de ster van AC Milan later over dat inzicht zeggen. "Het maakte de cirkel rond, ook omdat ik in 1987 op een minder leuke manier was vertrokken. Ik had het idee dat ik nog iets voor de club zou kunnen doen."
Vervolgens nam Rijkaard David Endt, de perschef/spelersbegeleider met wie hij een persoonlijke band had ontwikkeld, in vertrouwen. Of het gisteren was en niet dertig jaar geleden, herinnert Endt zich de hele aanloop na de terugkeer van de international als de dag van gisteren.
"Het was begin juli. We waren in zwembad De Mirandabad, waar de eerste verjaardag van zijn zoon Mitchell werd gevierd. Daar zei Frank dat hij wilde terugkomen bij Ajax. Maar het was nog niet bekend en het mócht ook niet bekend worden bij het grote publiek. Frank zei dat hij nog moest onderhandelen met Berlusconi (de grote baas van AC Milan, red.). Hij moest dat onderling bespreken, want hij wilde niet muiten. Maar hij wist ook dat als Ajax hem zou moeten kopen, dat dat niet zou lukken. Hij wilde dat Berlusconi hem voor een mild bedrag zou laten gaan. Hij vroeg mij het bij het bestuur van Ajax te bespreken. Maar het moest wel geheim blijven."
Nieuw beleid
Endt jubelde en vreesde van binnen. "Ik nam contact op met het bestuur. Ik was de boodschapper. Ze waren wel ingenomen met het idee, want Ajax stond er niet bepaald florissant voor en van de zomeraankopen Peter van Vossen en John van den Brom was men nog niet zo overtuigd dat ze Ajax aan de titel zouden kunnen helpen."
Het bestuur was net een nieuw beleidsplan overeengekomen, weet toenmalig voorzitter Michael van Praag nog goed. "We hadden uitgesproken hoe mooi het zou zijn als een Ajacied in de laatste jaren van zijn carrière terug zou keren bij Ajax. Ons idee was dat het het liefste een Ajacied zou zijn, maar dat mochten ook andere grootheden zijn. Zoals later bijvoorbeeld Michael Laudrup, geen Ajacied maar wel een grootheid, naar Ajax zou komen. Dat kan je als bestuur wel zo leuk willen, maar dat moeten de spelers zelf ook willen."
Geduld
Weken volgden. Het geduld werd ernstig op de proef gesteld. Het bestuur zweeg, Endt zweeg en Rijkaard zweeg. Tot 27 juli. Endt vertelt. "Frank belde. Het is klaar, je kan het regelen. In de weken voor dat moment was ik nerveuzer dan bij de mededeling zelf, want ik droeg een geheim met mij mee. Ik belde Arie van Os. Er werd in allerijl een persconferentie belegd en de media werd opgetrommeld. Louis van Gaal was daar ook bij meen ik." Bob Haarms zou in een interview eens zeggen: "Louis was aanvankelijk niet overtuigd. Voor mij was het geen moeilijke vraag. Als je dat niet doet, trek ik je kop van je romp," waren de woorden van de Amsterdammer.
Dat het geheim bleef was meer dan welkom. Van Praag, de huidige erevoorzitter verbaasde zich daar niet over. "Wij waren een bijzonder bestuur, gingen ook privé met elkaar om. Ik vond het een enorme stunt, ik wilde het liefste voor de camera vertellen dat hij terugkwam, maar een geheim was veilig bij ons."
Warmte
Van Gaal twijfelde al snel niet meer. De terugkeer van de gelouterde Rijkaard was een uitstekende keuze, die ook door de fans massaal werd omarmd. Dat merkte Rijkaard ook zo zei hij in een interview. "Ik voelde al iets bijzonders bij het publiek. Warmte. Het is alsof het voetbal in die vijf jaar dat ik ben weggeweest nog meer is gaan leven. Zo’n enthousiasme. Dat werkt aanstekelijk en daar wil je de mensen iets voor teruggeven."
Perfecte match
Dat is aardig gelukt. De match was perfect. Van Praag: "Laat ik voorop stellen dat ik technisch en tactisch niet onderlegd ben, maar mijn idee van een geslaagde terugkeer is in de eerste plaats dat de speler voetballend wat moet kunnen toevoegen aan het team. Hij moet jonge jongens uit de jeugdopleiding aan de hand nemen. Frank coachte in het veld en in de kleedkamer. Hij was niet aan het afbouwen. Wil je stoppen dan ga je freewheelen. Dat had Frank helemaal niet. Zelfs ik kon zien dat hij een voorganger was, op de barricade stond van ’jongens wij gaan dit doen’. Hij trok iedereen mee naar een hoger niveau. Het is waanzinnig goed geslaagd."
Rijkaard keerde daags na zijn transfer terug op het veld. Endt herinnerde zich ook dat moment: "In de tweede helft van het oefenduel met Barcelona ging hij warmlopen. Er zat zo’n kracht achter de emotie. Iedereen was happy. Ik koester nog steeds die periode. Bij zijn fotoshoot zag ik hem door kleedkamergang lopen met dat sterke lijf van hem en die kleuren stonden hem zo goed! Het zag er zo perfect uit: De uitstraling van macht, kracht en liefde. Hij ging staan voor de foto, heel relaxed. Zo Frank Rijkaard te zijn. Ik werd er sentimenteel van."
Superman
Ook Van Praag krijgt het kippenvel op het lijf als hij terugdenkt aan een historisch moment. "Wat mij het meeste is bij gebleven is zijn fanatisme in positieve zin. Ik kan mij herinneren dat toen we in Wenen die Cup wonnen, hij volledig in extase was. Op een gegeven moment kwam ik hem tegen. Hij tilde mij op en zei steeds maar ‘We hebben hem, wij hebben hem.’ Dat zal ik nooit meer vergeten. Dat een speler een voorzitter optilt, een rondedansje maakt met m’n voeten bungelend boven de grond. Dat is toch ongelooflijk, ik krijg er nog kippenvel van als ik daar aan denk. Wat een ongelooflijk fantastische gozer. Wat een superman is en was dat."
Frank Rijkaard, de cijfers |
Totaal: 337 officiële duels als Ajacied (verdeeld over twee periodes, tussen 1980 en 1995) en 71 goals
Debuutwedstrijd: Go Ahead Eagles – Ajax 2-4 (23 augustus 1980, Eredivisie * de 17-jarige debutant scoorde direct)
Eredivisie |
262 |
KNVB Beker |
39 |
Europees |
34 |
Overige duels |
2 |