Op een vol sportcomplex de Toekomst vormde de slotbijeenkomst van de Ajax Coaching Academy het slotakkoord voor verschillende opleidingen zoals; Ajax 1* Opleiding - De Jeugdopleiding, een performance opleiding voor amateurtrainers en opleidingen voor gevorderde performance coaches en een trainersopleiding voor het CIOS. Ook verschillende hoofd jeugdopleiding van de partnerclubs kwamen in Amsterdam bij elkaar.
Verschillende trainingen
Tijdens het evenement waren er demonstraties van trainers en andere opleiders. Zo was er de Ajax Foundation-activiteit ‘Sport als Middel’ onder leiding van Roy Lagendijk en in samenwerking met onder andere Sonny Silooy. Maar de slotbijeenkomst startte met een performance training van Andy Malawauw. Hij doorloopt het laatste deel van het opleidingstraject op het gebied van performance en liet met de spelers van partnerclub AVV Zeeburgia O14 zien hoe je zo’n training op kan bouwen.
"Performance is ondersteunend aan het voetbal zelf", vertelde de coach op het veld. "Spelers kunnen niet harder schoppen of tactisch beter staan na onze training, maar wij zorgen ervoor dat alle basisprincipes aanwezig zijn en zorgen daarmee dus voor het fundament. Wij willen niet van voetbaltrainers performance trainers maken, maar willen wel laten zien hoe ze performance training kunnen toepassen."
Verder spraken Ajacieden als Alex Kroes (technisch directeur), Siem de Jong, Kelly Zeeman, Ricardo van Rhijn en Daniël de Ridder de deelnemers toe.
De Jong, Zeeman, Van Rhijn en De Ridder maken als viertal deel uit van een interne opleiding bij Ajax. De oud-voetballers lopen als trainees twee jaar rond op de Toekomst en in de Johan Cruijff ArenA. Een onderdeel van hun zoektocht naar hun ideale carrière buiten het voetbal was het volgen van de 1* Ajax Opleiding. Bij die opleiding kom je erachter hoe de jeugdopleiding van Ajax is georganiseerd en hoe Ajax de eigen filosofie toepast om talenten het beste te ontwikkelen. Je maakt bijvoorbeeld kennis met scouting, voetbal analytics, alle fases van de jeugdopleiding en de performance afdeling.
Toepasbaar bij traineeship
Als één van de deelnemers legt De Jong uit dat het volgen van de opleiding een waardevolle toevoeging is aan zijn traineeship. "Het is voor mij een tijdje geleden dat ik in de opleiding van Ajax heb gezeten. Uiteindelijk kwam ik ook wat later in de jeugdopleiding terecht en is die tijd niet heel lang geweest."
"Maar deze opleiding heeft mij ook goed inzicht gegeven over wat er allemaal speelt. Het is interessant om te zien hoe er nu binnen de jeugdopleiding omgegaan wordt met scholing, welke kinderen er wanneer naar welke school gaan. Voor mijn eigen opleiding binnen de club is het goed om deze basis te hebben. Ik zit de komende tijd bij afdeling strategie, daar kan ik al dingen van de 1* Ajax Opleiding gebruiken. Het was dus gelijk toepasbaar."
Zowel verschillende partnerclubs als medewerkers van Ajax maakten zodoende in het afgelopen jaar nader kennis met de filosofie van Ajax. Groenendijk merkte ook bij de deelnemers nog steeds de aantrekkingskracht van Ajax.
"In het afgelopen jaar hebben we ruim driehonderd deelnemers gehad aan onze opleidingen voor partnerclubs. Het niveau van de deelnemers is in de loop der jaren steeds hoger gaan liggen. Wij blijven het belangrijk vinden om mensen op te leiden. Daar profiteren we aan beide kanten van. Samen met onze partnerclubs hebben we meer zicht op talentvolle spelers en speelsters en de ontwikkeling van hen."
Amateurclubs als fundering
Directeur voetbalzaken Marijn Beuker onderstreepte de importantie van het hebben van partnerclubs. "Amateurclubs vormen de fundering voor (onze) jeugdspelers. De kennis die Ajax in bezit heeft, proberen we te delen met onze partnerclubs. Uiteindelijk worden beide partijen daar beter van."
AS’80 (voormalig jeugdclub van Clarence Seedorf) ondervindt dat als partnerclub aan den lijve. De Almeerse voetbalvereniging is vorig jaar de verbinding aangegaan met Ajax. En die samenwerking bevalt goed, merkt Jan Klein van AS ’80.
'Filosofie omarmen'
Als voorzitter kent hij zijn club door en door. Vanwege privéomstandigheden had de vereniging uit Almere dit jaar geen Hoofd Jeugdopleiding. Klein vervulde die rol met plezier het afgelopen seizoen en leerde daardoor Ajax ook beter kennen.
“Ik ben heel actief op zoek gegaan naar hoe Ajax ons kan helpen, maar ook hoe wij als AS’80 spelers en/of trainers naar Ajax kunnen brengen. We hebben daarom veel trainers van onze kant naar Amsterdam gestuurd, zodat we zo snel mogelijk de filosofie van de club kunnen omarmen.”
De club uit Almere ziet zichzelf als een multiculturele vereniging die midden in de samenleving staat. "We zijn een ambitieuze club die graag wil opleiden en de wil om te presteren willen zien bij onze spelers. We willen jeugdspelers graag afleveren bij betaald voetbalorganisaties (bvo) of anders voor ons eerste elftal."
Als partnerclub is Ajax langs geweest in Almere en zijn trainers van AS’80 dus de Ajax-opleiding gaan volgen. "Dit is de beste jeugdopleiding ter wereld. De trainers van Ajax kunnen hun inhoud, de manier van opleiden en nieuwe visies die vanuit de wetenschap bekend worden op een dusdanige manier delen dat ze toepasbaar zijn bij ons. Een bvo kan je niet vergelijken met een amateurclub. Waar Ajax goed in is, is juist die brug slaan tussen een betaald voetbalorganisatie en een amateurclub. Kennis-inhoudelijk zijn we weer flinke stap vooruitgegaan."