Het hek van het trainingsveld zwaait open. Vanwege de zwarte winddoeken die er hangen is in eerste instantie niet te zien wie er achter de afrastering het veld op komt lopen. Als de deur opengaat loopt Ajax-back Devyne Rensch het veld op. De gezichten van de jongeren draaien richting de rand van het veld. De ene begroet Rensch met een glimlach, de ander tikt een klasgenootje aan en knikt richting de Ajacied.
Yildirim stelt Rensch voor. De 21-jarige voetballer is sinds dit seizoen samen met Nadine Noordam van de Ajax Vrouwen seizoenambassadeur van de Ajax Foundation. Op deze maandagmiddag neemt de verdediger een kijkje bij de Challenge en traint hij een klein uurtje mee.
Programma Challenge
De Challenge is een negenweeks les- en beweegprogramma gebaseerd op de waarden van Ajax. Jongeren van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) worden tijdens het programma geïnspireerd het maximale uit zichzelf te halen en hun talent te ontwikkelen. Het doel is het gedrag en het toekomstperspectief van jongeren te beïnvloeden.
De jongeren van het Amsterdamse Altra College Zuidoost genieten van de aanwezigheid van Rensch. Het fysieke gedeelte van de training laat Rensch schieten, maar coacht hij volop mee. Als er een spelletje gespeeld wordt met de bal, is de Ajacied een van de meest fanatieke deelnemers.
"Toen ik het veld op kwam, zag ik direct glimmende gezichten", vertelt Rensch na afloop van de sessie. "Niet elk persoon is hetzelfde. De ene zal anders op je reageren dan de ander, of moet je anders benaderen. Maar het zijn allemaal goede en lieve jongens. Ik ben blij dat ik hen mag helpen."
Volgens de coach van de middag, Yildirim, is de komst van Rensch van enorme toegevoegde waarde voor de jongeren. De voormalig profvoetballer speelde onder andere in de jeugdopleiding van Ajax, bij FC Utrecht, MVV en Turkse clubs als Kasimpasa en Konyapsor en ziet dat de jongeren de woorden van Rensch absorberen.
Positieve houding
"Het is fantastisch voor deze jongeren om samen met een speler van Ajax 1 op het veld te staan. Ons doel met de Challenge is om jongeren te inspireren om een mooie toekomst op te bouwen en talent te ontwikkelen. We willen dat ze eventueel negatief gedrag omzetten in een positieve houding."
"Een jongen als Devyne daar kijken ze tegenop. Ze stelden ook mooie vragen aan hem, waarop hij dito antwoorden gaf. Allemaal vanuit zijn eigen kennis en ervaring. Ze zien ook direct of Devyne een 'echt' persoon is: geeft hij eerlijke antwoorden of praat hij er maar omheen?"
Yildirim pakt er een voorbeeld bij. In de theorieles voor de training op het veld spraken de jongeren over de waarde ‘winnen’. "Deze koppelen we aan één van de kernwaarden van Ajax: altijd de beste willen zijn en willen winnen. Het omgaan met tegenslagen hoort daar ook bij."
"We leren ze dat een verlies qua ervaring ook winnen kan zijn. Dat namen de jongeren weer mee in hun vragen. Ook Devyne ging daar goed mee om. Het ging heel natuurlijk bij hem. Rensch zag bij een van de oefeningen hoe een jongen verloor van zijn tegenstander en coachte hem direct om zijn mindset om te draaien en vol te gaan voor de volgende poging."
'Niet dezelfde rugzak'
Na een korte spelletje met het afronden op kleine doeltjes, wordt het reactievermogen van de jonge deelnemers getest. Vooral dat onderdeel van de training kan op veel hard en hoorbaar gelach rekenen.
Toch kiezen twee jongens ervoor zich even af te sluiten bij dit spelletje en de boel te aanschouwen vanaf de dug-out. Yildirim geeft hen daarin de ruimte en legt ook uit waarom. "Niet iedereen heeft dezelfde rugzak. Het is juist ons doel om een zaadje te planten in hun gedachten, zodat zij iets van hun toekomst gaan maken."
"We moeten alleen wat meer geduld hebben bij jongeren die hun hakken in het zand stoppen. Dat geeft niet. We willen juist proberen dat negatieve gedrag te beïnvloeden en ze positief te stimuleren. Straks moeten zij de samenleving in en hopen wij dat ze wat hebben aan de het programma van de Ajax Foundation."
Het idee van de Ajax Foundation lijkt te werken. De meeste jongeren trainen fanatiek mee en hebben zichtbaar lol in de lessen die Yildirim en Rensch hen meegeven. "Dat zeg ik ook vaak tegen deze jongeren: hoe tof is het om op een veld te staan waar onder andere Zlatan Ibrahimovic, Rafael van der Vaart, Jari Litmanen en Wesley Sneijder op hebben staan trainen? Hoe mooi is het dat Ajax zulke projecten heeft dat jullie hier staan, met de Johan Cruijff ArenA hier enkele meters verderop?"
Voorbeeldfunctie als Ajax-speler
Waar het jaren geleden voor de jeugd draaide om de Rafaels of Jari’s van deze wereld, heeft Rensch nu die rol voor de jongeren. Dat onderschrijft de back. "Ik weet dat ik een bekend gezicht heb als Ajax 1-speler. Veel jongeren kennen mij. Daarom is het fijn om iets terug te kunnen doen voor de maatschappij en jongeren te kunnen helpen in hun ontwikkeling. Toen ik zo oud was als deze jongeren zocht ik ook naar mensen om naar op te kijken. Nu heb ik zelf zo’n voorbeeldfunctie."
Als Rensch na een middag bij de Ajax Foundation afscheid neemt van de Amsterdamse jeugd met een boks hier en daar legt hij tot slot uit dat ie oprecht blij is om dit te kunnen doen. "Het is een eer om gevraagd te worden als ambassadeur van de Ajax Foundation", spreekt Rensch vol trots. "Daar heb ik direct ‘ja’ op gezegd. Ik vind het prachtig om jongeren te helpen zich verder te ontwikkelen en te motiveren om iets moois te maken van hun toekomst. Ik ben enorm trots dat ik een steentje bij mag dragen."