Rosheuvel, die tussen 2008 en 2013 in de jeugd van Ajax speelde, stopte in 2019 met betaald voetbal. Hij hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen in Velsen-Zuid. Telstar was zodoende zijn laatste club als professioneel voetballer.
Na zijn periode bij Telstar dacht Rosheuvel na over zijn toekomst. Zo merkte hij dat hij tijdens zijn actieve carrière altijd met iedereen goed kon opschieten. "Ik was mij niet bewust van die eigenschap, maar toen ik erover nadacht wel. Bij elke club waar ik heb gespeeld, hoor je waarschijnlijk wel dat ik een aardige jongen ben. Ik ben in ieder geval zeker niet de brutaalste", beschrijft Rosheuvel zijn persoonlijkheid.
Mensenmens
Na zijn periode bij Telstar voetbalde de voormalige middenvelder nog bij de Wooter Academy en IJsselmeervogels. In 2023 klopten de amateurs van Ajax op de deur. Tijdens dat gesprek kwam zijn eigenschap als 'mensenmens' terug en werd hij gevraagd om ook een rol te spelen bij de Ajax Foundation. Het bleek een schot in de roos.
De huidige Foundation coach keek voor het eerst mee bij het Fair Play-project. Daar werd hij door oud-Ajacied en oud-coach van de Foundation Lesly de Sa opgevangen. "Die kende ik al goed van mijn periode bij de Ajax-jeugd. Het gaf me een warm gevoel", vertelt de trainer glimlachend over het weerzien met De Sa. Na een aantal keer proefdraaien en een interne opleiding bij de Ajax Coaching Academy mocht Rosheuvel als Foundation coach aan de slag bij de Fair Play.
Bewustzijn
Nu hij al ruim een jaar actief is binnen de Ajax Foundation weet hij precies waar het voor de Amsterdamse jongeren om draait tijdens de lessen. De kernwaarden van Ajax, oftewel het 'winnende recept', vormen een rode draad in het lesprogramma. Naast het bijbrengen van ingrediënten zoals samenwerken en leiderschap, gaat Rosheuvel een stapje verder.
"Sommige jongeren die op school zitten, hebben geen idee waarom ze daar zijn. Ik wil ze er bewust van maken dat ze voor zichzelf een carrière kunnen maken door vooruitstrevend te zijn. Wij zijn van mening dat ieder kind talent heeft."
De Ajax Foundation-coach gebruikt zichzelf als voorbeeld om dat bewustzijn aan jongeren uit te leggen. "Ik ging van FC Utrecht naar SC Cambuur en eindigde bij Telstar. Die carrièrestappen benoem ik om te laten zien dat het bergafwaarts ging. Nu besef ik het, maar op dat moment was ik me niet bewust van die achteruitgang."
Projecten
Bij de projecten worden theorie en praktijk met elkaar gecombineerd. "De theorie is net zo belangrijk als de praktijk. Tijdens de theorie plant je een zaadje en in de praktijk komt dat tot bloei. Als het tot bloei komt, wordt de theorie dus succesvol behandeld in de praktijk."
Opnieuw kan Rosheuvel putten uit zijn eigen actieve carrière als hij als coach bezig is met de verschillende projecten die onderdeel uitmaken van de leerlijn van de Ajax Foundation. Zo geeft hij de jongeren mee dat samenwerken de sleutel tot succes is.
"Door samen te werken, komen mensen sneller tot een gemeenschappelijk doel. Wanneer voetballers in de kleedkamer zitten, willen ze beter worden, wedstrijden winnen en misschien wel kampioen worden met elkaar. In de klas op school willen jongeren ook hun doelen behalen met elkaar, alleen wordt dat niet zo uitgelicht." Hij vindt dat die doelen op scholen meer benoemd moeten worden. "Zo hebben jongeren het idee dat ze verder komen door samen te werken."
Toekomst
En Rosheuvel leert zelf ook nog iedere dag. Ook in zijn huidige rol. De voormalig Ajacied wil elke dag weer nieuwe stappen maken. "Vroeger was ik heel comfortabel met mijn behaalde doelen. Ik wilde mezelf niet per se doorontwikkelen, omdat ik voor mijn gevoel als betaald voetballer al heel wat bereikt had. In de toekomst wil ik graag blijven groeien."