Traoré is terug | Souplesse en sierlijkheid bij Ajax

Traoredansje1920

Bertrand Traoré is terug in Amsterdam. De aanvaller keert terug op het nest waar hij in het seizoen 2016/2017 furore maakte met zijn verfijnde bewegingen, sierlijke dansjes en grote glimlach. De uit Burkina Faso afkomstige Ajacied komt transfervrij naar Ajax.

• #Traoré

Ajax klopte in de zomer van 2016 aan bij de Engelse grootmacht Chelsea voor Traoré. De multifunctionele aanvaller uit Burkina Faso etaleerde zijn kwaliteiten anderhalf jaar lang (januari 2014 t/m juni 2015) in de Eredivisie bij Vitesse, waar hij zichzelf in de kijker speelde. In Arnhem werkte de linkspoot samen met Peter Bosz, die in het seizoen 2016/2017 de scepter zwaaide in Amsterdam. Zowel Chelsea als Traoré zag een nieuw avontuur in Nederland zitten, waardoor er op 12 augustus een huurovereenkomst voor een seizoen werd afgesloten.

Eerste wapenfeiten
De destijds twintigjarige Traoré maakte, twee dagen na de contractondertekening op 14 augustus, al zijn eerste minuten in het wit-rood-wit. In de thuiswedstrijd tegen Roda JC debuteerde Traoré na ruim een uur spelen als invaller voor Kasper Dolberg bij een tussenstand van 2-2. Dit bleek ook de eindstand in de Johan Cruijff ArenA. Een maand later maakte Traoré zijn eerste doelpunt in Amsterdamse dienst. In de UEFA Europa League-wedstrijd tegen Panathinaikos zorgde de aanvaller na een half uur spelen voor de gelijkmaker in Griekenland. Zijn eerste competitietreffer was op 24 september 2016 in de 5-1-thuiszege op PEC Zwolle.

Traoré kwam in het seizoen 2016/2017 uiteindelijk 39 keer in actie voor Ajax. Deze wedstrijden zijn verdeeld over de Eredivisie (24), UEFA Europa League (dertien) en voorronde UEFA Champions League (twee). Daarvan stond hij slechts twee keer niet in de basis: tijdens zijn eerste (Roda JC) en laatste Eredivisie-duel: Willem II. In totaal droeg hij 3.168 minuten het Ajax-tricot en speelde hij gemiddeld 81 minuten per wedstrijd. Hij kwam tot 13 doelpunten en zes assists.

Bal aan een touwtje
De aanvaller swingde met regelmaat op de rechterflank, terwijl Bosz hem in verschillende duels ook als spits gebruikte: 25 keer op rechtsbuiten en veertien keer in de spits. Met zijn soepele dribbel, verfijnde balcontrole en de bal aan een touwtje liet hij de Ajax-fans opveren gedurende zijn periode in Amsterdam. Zijn statistieken sluiten daarbij aan. Kijkend naar zijn algemene percentage aangekomen passes zit de aanvaller op 80 procent. Hetzelfde percentage kan hij overleggen als het gaat om aangekomen passes op de helft van de tegenstander. Aangekomen passes vooruit (73 procent) en aangekomen passes in de ‘final third’ zijn bijna net zo hoog: 77 procent. Opvallend is dat Traoré 62 procent van zijn duels won in zijn tijd bij Ajax.

Bij het horen van de naam Bertrand Traoré schieten de gedachten van menig Ajacied direct terug naar de heenwedstrijd tegen Olympique Lyon in de halve finale van de Europa League. De multifunctionele aanvaller schitterde met twee belangrijke treffers en een assist en werd uitgeroepen tot Man of the Match.

De Amsterdammers speelden dat seizoen een superieure campagne in de Europa League. Met zinderende wedstrijden tegen FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon werd de finale in Stockholm bereikt. Daarin was Manchester United met 2-0 te sterk. Traoré had een groot aandeel in dat succes.

Steeds in de basis
De aanvaller deed in dertien van de vijftien duels mee en stond ze alle dertien in de basis. Hij speelde in dat Europa League-seizoen 1.143 minuten wat neer komt op gemiddeld 88 minuten per duel. In die dertien wedstrijden maakte hij vier doelpunten en gaf hij evenveel assists.

Als we verder inzoomen op zijn cijfers in Europa valt opnieuw zijn percentage passes op. Meer dan de helft van zijn eerste passes in de Europa League waren vooruit (53%) en 77% van zijn passes op de helft van de tegenstander kwamen aan.

'Eigen handelsmerk'
Ook in de Eredivisie liet Traoré zijn klasse zien en creëerde hij zijn eigen ‘handelsmerk’. Geposteerd aan de rechterzijlijn zag de Ajacied vaak de kans om naar binnen te trekken en een actie in te zetten. Vanwege zijn explosiviteit en uitstekende kapbeweging zette hij zijn directe tegenstanders regelmatig op het verkeerde been, waarna de aanvaller in vrijheid met zijn favoriete linkerbeen kon afronden. Op deze manier was hij onder meer trefzeker tegen NEC, PEC Zwolle en AZ. Hij scoorde negen Eredivisie-doelpunten.

Traoré keek in maart jongstleden nog met warme gevoelens terug op het seizoen 2016/2017. "Mijn periode bij Ajax duurde slechts één jaar, maar het was het beste seizoen uit mijn carrière", aldus de Ajacied. "Het was misschien maar een jaar, maar het voelde als vijf jaar. Dat komt omdat we zoveel bizarre wedstrijden hebben gespeeld. We deden lang mee om het kampioenschap en haalden de Europa League-finale. Helaas wonnen we niks, maar het was een geweldige tijd."

Met de transfer van Traoré naar Amsterdam wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de tot op heden prettige samenwerking tussen Ajax en de aanvaller uit Burkina Faso.