Onlangs kwam het besef van haar bevoorrechte positie als Ajax-speelster nog eens flink naar de oppervlakte. Na afloop van de UEFA Women's Champions League-wedstrijd Ajax Vrouwen – Paris Saint-Germain in de voetbaltempel van Ajax knuffelde ze haar ontroerde ouders.
"Ze hadden tranen in hun ogen. Ze waren zo blij dat ik weer gespeeld had en fit was. Of überhaupt dat ik gewoon weer kon voetballen na twee zware blessures."
De in de Bollenstreek opgegroeide voetbalster blijft zelf nuchter na haar fysieke tegenslag. "Na die eerste blessure had ik niet verwacht dat ik nog een tweede keer zo zwaar geblesseerd zou raken. Dat overkomt mij niet, dacht ik. Toch gebeurde het. Maar ik ken genoeg speelsters die een tweede knieblessure hebben gehad en weer fit zijn geworden. Dat hielp mij wel. Daarnaast ging de revalidatie goed."
Vechten voor haar plek
Op het moment dat ze weer bijna fit was en klaar was om minuten te maken sloeg alsnog het noodlot toe. Van de Velde kreeg een nieuwe beenblessure. Nadat ze de voorbereiding op dit seizoen wel kon meedraaien, haakte ze opnieuw af met een kwetsuur. "Ik wilde graag vechten voor mijn plek. De voorbereiding is de tijd om je te laten zien. Dat was dus enorm balen. Net voor de winterstop ben ik helemaal fit geraakt. Ik heb alle Champions League-wedstrijden mee kunnen doen. Dat was supervet."
In de zomer van 2022, toen ze haar tweede knieblessure opliep, had ze net een nieuw contract getekend bij Ajax tot 2025. Het vertrouwen van de club in de vorm van een lange verbintenis gaf haar rust tijdens de revalidatie, zegt ze nu achteraf.
"Ik wilde na het tekenen van het contract graag van waarde zijn. Maar dit contract gaf mij ook tijd om mij volledig te richten op mijn revalidatie. Ik wilde wel graag een heel seizoen een keer spelen, daar kon dit najaar weer een streep doorheen. Maar nu ben ik elke dag als ik op het veld sta zo blij dat dit mijn leven is. Als klein kind stond ik er nog niet eens bij stil dat dit kon."
Haar prille voetbalcarrière kende sowieso een relatief opvallend verloop. Als vijfjarige werd bij Van de Velde een gehoorbeschadiging ontdekt die ze waarschijnlijk al sinds haar geboorte had. De kleine Jonna kreeg twee gehoorapparaten, die ze aanvankelijk vertikte te dragen tijdens het voetballen bij haar club VVSB. Als coaches haar op kleine afstand iets toeschreeuwden, verstond ze er niks van. Inmiddels weet ze niet anders meer en voetbalt ze al jaren met twee gehoorapparaten, die je amper ziet.
"Tijdens mijn basisschooltijd wilde ik ze niet in. Alleen werd ik daar doodmoe van. Ik moest altijd aanstaan en zo goed luisteren naar wat mensen zeiden. Als mijn ouders wat vroegen hoorde ik het niet of moest ik reageren met: ‘wat?!’. Ik werd daar enorm chagrijnig van."
Gehoorapparaten met bluetooth
"Tegenwoordig zijn ze zo klein en heb ik het amper door dat ik ze in heb. Ik doe ze in als ik opsta en pas uit als ik ga slapen. Ik voel er niks van. En tegenwoordig hebben ook gehoorapparaten met bluetooth. Weet je hoe handig dat is? Ik hoef nooit oortjes in en kan gewoon filmpjes van mijn mobiel luisteren via mijn gehoorapparaten."
Dat zorgde onlangs nog voor hilariteit in de hotelkamer voor de wedstrijd tegen FC Twente, vertelt Van de Velde lachend. "Ik zat met Sherida Spitse op de kamer. Ik was een serie aan het kijken op Netflix. Het geluid werd automatisch verbonden met mijn gehoorapparaten. Dus Sherida vraagt na een paar uur: 'luister jij altijd zonder geluid?' Toen moest ik haar vertellen dat ze automatisch met mijn apparaten verbinden."
Het bewijst ook nog eens hoe onzichtbaar de kleine machientjes zijn die haar gehoor verbeteren. "Vroeger had ik nog knalblauwe apparaten. Tegenwoordig zijn ze bijna niet te zien. Ze hebben dezelfde kleur als mijn haar. En omdat ik mijn haar los draag, valt het vaak ook nog over mijn oren."
Niet mee gepest
Dat ze nu een rolmodel of uithangbord is voor jongeren die ook gehoorapparaten dragen, gaat haar wat te ver. Toch onderschrijft ze dat door er open voor uit te komen, ze de drempel voor jongeren wel kleiner kan maken. "Als kind schaamde ik mij er niet voor, maar ik was er ook niet heel blij mee. Ik voelde me toch anders. Maar als ik nu laat zien dat het helemaal niet gek is om ze te dragen kan ik wel een voorbeeld zijn, dat geloof ik ook wel. Je kan er ook perfect mee sporten. Dit is niet iets waar je om gepest hoeft te worden."
Recordaantal kaarten
In de Johan Cruijff ArenA werd Van de Velde tegen Chelsea in de Women's Champions League gesteund door een recordaantal supporters voor een vrouwenwedstrijd in Nederland. Tegen Feyenoord werden er vorig jaar bijna 34.000 kaarten verkocht. Er werden 35.991 kaarten verkocht voor het duel met de Engelsen. Nooit eerder kwamen er zoveel bezoekers naar een vrouwenwedstrijd in Nederland. Ook het bezoekersaantal van de Women's Champions League-finale van vorig jaar wordt daarmee overtroffen. Grappig genoeg brengt Van de Velde dat ergens terug naar haar jeugd.
"Het is ineens lastig elkaar te verstaan in het veld. Op de Toekomst horen we elkaar wel schreeuwen. In de ArenA kan onze coach schreeuwen wat ze wil. Dat hoor je niet. Het is een enorm lawaai."
"Kijk, als ik vroeger die gehoorapparaten weer in deed klonk dat keihard. Als iemand bijvoorbeeld een bord neerzette, kwam dat heel hard door. Of nu het lawaai in de ArenA harder klinkt voor mij? Eerlijk gezegd weet ik niet. Ik weet namelijk niet hoe mensen dat normaal horen", lacht ze tot besluit.
De Ajax Vrouwen spelen dinsdagavond in de halve finale van het bekertoernooi tegen Feyenoord. Het duel in Amsterdam begint om 19:30 uur.